Webwinkel
  • Gegarandeerd de beste selectie
  • Al meer dan 600.000 tevreden klanten
  • Eenvoudig en snel te bestellen
Terug naar alle aanbiedingen

Met Kierkegaard in Kopenhagen

(Tijdelijk) niet beschikbaar

6-daagse treinreis
Je reist per trein naar Denemarken, naar het Kopenhagen van de Deense auteur Søren Kierkegaard (1813-1855). Kierkegaard is onlosmakelijk verbonden met de stad, welke hij gedurende zijn leven nauwelijks heeft verlaten. Tijdens deze reis zul je middels lezingen, wandelingen en bezichtigingen kennismaken met één van de belangrijkste denkers van de negentiende eeuw. Kierkegaard is de vader van het existentialisme, heeft niet alleen theologen en filosofen, maar ook kunstenaars geïnspireerd en blijft ook hedendaagse denkers uitdagen. Tijdens een dagexcursie buiten Kopenhagen zullen we ook enkele andere plekken aandoen die in verband met Kierkegaard van bijzondere betekenis zijn. De reis wordt geleid door (vader) Paul van Tongeren (emeritus hoogleraar filosofie in Nijmegen en Leuven) en (zoon) Wout van Tongeren (dramaturg en filosoof).

Inbegrepen
✓ Treinreis
✓ Gebruik openbaar vervoer ter plaatse
✓ Dagexcursie per touringcar
✓ Logies met ontbijt
✓ 2 diners
✓ Een lunch
✓ Reisleiding
✓ Gebruik audiosysteem
✓ Reisbundel met teksten en plattegronden
✓ Entrees comfort programma
✓ CO2-compensatie

Deze reis is van 12 juli - 17 juli 2020. Bekijk hier het volledige dagprogamma.

;

Praktische informatie

Met Kierkegaard in Kopenhagen

Reissom
€1.895,- p.p.

Duur
6 dagen

Handig om te weten

Programma

Dag 1, zondag 12-07:
Reis per trein naar Kopenhagen. We reizen per trein om iets van de ervaring van Kierkegaards manier van reizen mee te krijgen. De reisleiding verzorgt tijdens de treinreis een aantal inleidende colleges over leven en werk van Søren Kierkegaard.

Dag 2, maandag 13-07:
In een college bespreken we de zogenaamde ‘esthetische levenswijze’ aan de hand van teksten uit de boeken Of/of en Voorwoorden. Daarbij komt natuurlijk ook de geschiedenis van de verhouding tussen Søren Kierkegaard en Regine Olsen aan de orde. Tijdens een uitgebreide stadswandeling door het centrum van Kopenhagen komen we langs diverse plaatsen die belangrijk geweest zijn in het leven van Kierkegaard: plekken waar hij gewoond heeft, waar hij Regine ontmoette, kerken waar hij gepreekt heeft, de universiteit waar hij studeerde, etc. De wandeling zal ongeveer 4 uur in beslag nemen.

Dag 3, dinsdag 14-07:
In zijn teksten verwijst Kierkegaard dikwijls naar toneelstukken en acteurs. Zijn veelvuldige gebruik van pseudoniemen heeft bovendien de trekken van een groots opgezet toneelspel. In een college gaan we nader in op Kierkegaards theaterliefde en bespreken we de eigenaardigheden van zijn pseudonieme schrijverschap. We bezoeken het theatermuseum, dat gevestigd is in het mooi geconserveerde Hoftheater waar Kierkegaard destijds geregeld voorstellingen moet hebben gezien. We vervolgen onze tocht te voet door het Kopenhagen van Kierkegaard en bewonderen de bijzondere architectuur van de Koninklijke Bibliotheek. We keren terug naar het centrum met een veerboot.

Dag 4, woensdag 15-07:
We vertrekken vroeg vanaf het hotel per touringcar naar het noordelijke deel van Seeland, waar Kierkegaard een tijdlang verbleef en veel wandelde. Tijdens de busreizen deze dag zijn enkele mini-colleges gepland. Daarin introduceren we onder meer wat Kierkegaard zegt over de ‘ethische levenswijze’. ’s Middags staat een gezamenlijke lunch gepland. We gaan eerst naar Tisvilde en lopen daar naar een bron waarover Kierkegaard schreef. Vervolgens gaan we weer per touringcar naar Gilleleje, een vissersplaatsje op de meest noordelijke punt van Seeland, waar Kierkegaard in de zomer van 1835 enkele maanden verbleef. We maken een wandeling langs de kust naar een Kierkegaard-gedenksteen. De bus brengt ons naar Helsingør, waar we de Kronborg bezichtigen, het Renaissance-kasteel waar Shakespeare zijn Hamlet situeerde. Kierkegaard was zich bewust van de paralellen tussen hemzelf en die andere melancholieke Deen... Per touringcar keren we weer terug naar het hotel, waar we in de vroege avond arriveren.

Dag 5, donderdag 16-07:
Vandaag werken we de ethische levenswijze verder uit aan de hand van Kierkegaards boek Over de vertwijfeling, en gaan we tot slot in op de religieuze levenswijze. De middag is vrij te besteden. De reisleiding zal enkele tips geven voor wat u zoal zou kunnen doen of bezichtigen in Kopenhagen. Aan het eind van de middag kijken we in de conferentiezaal naar een film die is geïnspireerd door het werk van Kierkegaard. Na de film wandelen we samen naar het restaurant voor het afscheidsdiner.

Dag 6, vrijdag 17-07:
Terugreis per trein, tijdens welke we eventueel nog in kunnen gaan op vragen die in de loop van de reis zijn opgekomen.